Mama, papa, ik zie onscherp! – Het belang van oogheelkundige screening bij kinderen

In tegenstelling tot ons volwassenen is het gezichtsvermogen bij baby's en kleine kinderen niet volledig ontwikkeld. Het komt pas tot ontwikkeling in de eerste kinderjaren. Tijdens de ontwikkeling is het visuele systeem bijzonder kwetsbaar. Als het visuele ontwikkelingsproces wordt verstoord, kan een functioneel gezichtsprobleem (amblyopie) optreden. In dit geval is spoed geboden.

Als een peuter een gezichtsscherpteprobleem heeft, wordt dit niet noodzakelijkerwijs opgemerkt, zelfs niet door de meest attente omgeving. Omdat het sterke oog het grootste deel van de visuele prestaties overneemt, kan het lijken alsof beide ogen even goed zien. Het kind kan zich heel normaal gedragen of de symptomen van een visueel probleem worden niet als zodanig geïnterpreteerd omdat ze niet duidelijk op het probleem wijzen: het kind heeft bijvoorbeeld hoofdpijn, is onhandig of onbeholpen, of wrijft vaak over zijn ogen.

Wanneer een baby of een peuter duidelijk scheelziet, gaan de meeste ouders snel naar de oogarts. Maar in principe zouden alle ouders tijdens de eerste drie levensjaren van hun kind een oogarts/orthoptist moeten raadplegen voor een screeningonderzoek van hun kind, ongeacht of het scheelziet of niet.

Wat is het probleem van functioneel gezichtsvermogen?

Het slechte gezichtsvermogen, ook wel amblyopie of visuele aandoening genoemd, is een vermindering van de gezichtsscherpte van een overigens gezond oog dat, indien onbehandeld, kan leiden tot een stoornis in het gezichtsvermogen van beide ogen. In tegenstelling tot presbyopie of myopie werken de twee ogen niet goed samen. De kinderen hebben ook vaak problemen met driedimensionaal zicht.

De oorzaak van dit gezichtsprobleem is een stoornis van het visuele systeem in de kinderjaren. Deze disfunctie kan de vorm aannemen van strabisme (scheelzien) als gevolg van het feit dat de twee ogen niet op dezelfde manier werden gebruikt. Scheelzien is dus meer dan een esthetische anomalie en kan in beide ogen ernstige visuele problemen veroorzaken.

Microstrabisme is er een bijzonder onopvallende vorm van. Hier is de verkeerde positie van de ogen zo gering dat familieleden en vrienden het vaak niet opmerken. Dit type strabisme kan evenwel ook een duidelijk functioneel gezichtsprobleem veroorzaken. De beroepsvereniging Orthoptik Deutschland e.V. adviseert alle ouders "een oogarts/orthoptist te raadplegen voor screening in het eerste (1e), derde tot en met vierde (3e tot en met 4e) levensjaar.

Indien mogelijk, vroegtijdige diagnose

Amblyopie moet absoluut worden behandeld. Hoe eerder de visuele stoornis wordt gediagnosticeerd, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Als deze aandoening in de kinderjaren niet wordt herkend en daarom niet wordt behandeld, dan kan het gezichtsvermogen op volwassen leeftijd niet meer worden gecorrigeerd. In het ergste geval veroorzaakt niet-behandeling een hoge en permanente mate van visuele beperking.

Daarom is een vroegtijdige opsporing door een oogarts of orthoptist van cruciaal belang. Zo bent u gerust als het om de ooggezondheid van uw kinderen gaat.

Heeft u nog vragen? In onze informatie voor ouders, vindt u andere belangrijke informatie en nuttige links over strabisme, gezichtsproblemen en de behandeling ervan.

Uitsluiting van aansprakelijkheid:

De inhoud van deze pagina's is met kennis van zaken onderzocht, samengesteld en gecontroleerd. TRUSETAL VERBANDSTOFFWERK GMBH is echter niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe links. Voor de inhoud van de externe pagina's is uitsluitend de exploitant van de externe pagina's verantwoordelijk.