KARIBU-project Onze inzet in Kenia en Nigeria

Sinds 2007 ondersteunen wij, TRUSETAL VERBANDSTOFFWERK GMBH, onze medewerkster Christiane Paschke bij haar KARIBU-project in Kenia ('Karibu' betekent 'Welkom' in het Kiswahili). De focus van het hulpproject is blindheid bij kinderen voorkomen door middel van screening en tijdige behandeling van oogziekten bij kinderen. In haar functie als adviseur van het Keniaanse Ministerie van Volksgezondheid op het gebied van kinderoogheelkunde verricht de ervaren orthoptiste uitstekend ontwikkelingswerk - zowel vanuit Duitsland als ter plaatse. Mevrouw Paschke vliegt zelf één keer per jaar naar Kenia om de jaarlijkse workshop te leiden, om met eigen ogen de vorderingen te zien van de individuele projecten en om ervoor te zorgen dat het geld en de materiële schenkingen direct ten goede komen aan de kinderen in nood. Sinds 2016 steunen we mevrouw Paschke ook in haar inspanningen om de eerste orthoptische instelling van Nigeria op te bouwen en uit te rusten.

Infobox Kenia

Geografische ligging: in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan op equatoriaal niveau
Buurlanden: Somalië, Ethiopië, Zuid-Soedan, Oeganda, Tanzania
Hoofdstad: Nairobi met ca. 3,5 miljoen inwoners
Bevolking: ca. 48 miljoen met ca. 42 verschillende etnische groepen
Officiële talen: Engels en Swahili
Bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking: ca. 1.600 US dollar per jaar

Infobox Nigeria

Geografische ligging: in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan aan de Golf van Guinee
Buurlanden: Kameroen, Tsjaad, Niger, Benin
Hoofdstad: Abuja met ca. 18 miljoen inwoners
Bevolking: ca. 192 miljoen met ca. 400 verschillende etnische groepen
Voertaal: Engels plus verschillende nationale talen
Bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking: ca. 1.200 US dollar per jaar

Nigeria:
Uitrusting van de oogkliniek UNIVERSITY OF PORT HARCOURT TEACHING HOSPITAL, DEPARTMENT OF OPHTHALMOLOGY met onderzoeksmateriaal voor orthoptiek.

KARIBU-Update 2020

Opleidingsworkshop voor de screening op oogziekten bij kinderen

Dit voorjaar vond in de tweede week van februari de 3e KARIBU-workshop plaats in Kerugoya (Kenia). Kerugoya ligt in een vruchtbaar gebied, ten noorden van Nairobi bij Mount Kenya.In samenwerking met de Keniaanse collega's werden de kinderen onderzocht op de kinderafdeling van het ziekenhuis, de oogafdeling en op een school. Voor het eerst nam nog een Duitse orthoptiste deel aan de workshop. In het begin en als voorbereiding op het praktische onderzoeksgedeelte van dit jaar werd vooraf de basiskennis over oogziekten bij kinderen verdiept in een theoretisch gedeelte en werden de ervaringen die in de loop van het jaar zijn opgedaan, uitgewisseld in een discussiegroep. Er waren in totaal 13 deelnemers, waarvan de meesten al aan de twee vorige workshops in 2018 en 2019 hadden deelgenomen. Van de 80 onderzochte schoolkinderen werden de kinderen met abnormale bevindingen voor vervolgonderzoek en behandeling in de plaatselijke oogkliniek ingepland. De onderzoeks- en behandelingskosten worden door het KARIBU-project gedragen. Daarnaast is er een noodfonds beschikbaar om onbureaucratische hulp te bieden bij ernstige oogziekten.

Ook dit jaar weer vonden alle deelnemers groot plezier in het gemeenschappelijke werk; de kinderen vonden het bezoek van het grote team aan hun school een spannende afwisseling in hun dagelijkse schoolleven.

KARIBU-update 2019

In het begin van het jaar vond de opleidingsworkshop voor de 13e keer plaats, voor de 2e keer in Kerugoya, een stad aan de voet van Mount Kenya. De tien verpleegkundigen en oogkliniekmedewerkers die het jaar ervoor al aan de workshop hadden deelgenomen, brachten verslag uit over hun ervaringen uit het dagelijks leven in de kliniek. In de loop van het jaar voerden ze basisonderzoeken uit op de verschillende kinderafdelingen van het ziekenhuis en stuurden ze opvallende bevindingen naar de oogkliniek. Daar werden de kinderen grondig onderzocht en werden, indien nodig, noodzakelijke behandelingen opgestart.

Na een theoretische opfriscursus over oogziekten bij kinderen begon de gezamenlijke screening op de tweede dag van de workshop, eerst op de kinderafdeling en de polikliniek, dan een dag later op een plaatselijke basisschool. In totaal zijn hier 88 kleuters en eersteklassers onderzocht. Hiervan vertoonden 22 kinderen afwijkingen, meestal allergische bindvliesontsteking en verminderde gezichtsscherpte. Bovendien werd bij een kind de diagnose gesteld dat het een behandeling nodig had als gevolg van een oogletsel en bij een ander kind was er sprake van ptosis. Een ander kind zag scheel. Alle drie werden ze ingepland voor een vervolgbehandeling in de oogkliniek.

Dit jaar nam Helen, een collega uit Nigeria, voor het eerst deel aan de workshop. Dankzij het KARIBU-project kon ze drie weken hospiteren op verschillende kinderoogafdelingen van Keniaanse klinieken. Drie jaar gelegen heeft Helen in India een opleiding van 6 maanden in orthoptie afgesloten. Dit en de uitrusting van haar werkplek in Nigeria met onderzoeksinstrumenten werd mogelijk gemaakt door het KARIBU-project, de International Orthoptic Association (IOA) en het Berufsverband Orthoptik Deutschland (BOD).

KARIBU-update 2018

Aan het begin van dit jaar vond de KARIBU-workshop voor het eerst plaats in Kerugoya, een stad in de buurt van Mount Kenya. In totaal hebben 10 verpleegkundigen van verschillende kinderafdelingen van het lokale ziekenhuis deelgenomen aan de 4-daagse training. Het theoretische deel van de workshop richtte zich op ernstige oogaandoeningen bij kinderen alsmede de vroege detectie en behandeling ervan. In het praktijkgedeelte werden de kinderen op de kinderafdeling en in een basisschool gescreend.

Op woensdag van de KARIBU-week bezocht Victor, een 20-jarige jongeman, de oogkliniek. Hij was een van de jonge kinderen die in 2000 naar Duitsland werden gevlogen om hun ziekte te behandelen. Dit gebeurde op initiatief van de Duitse medewerkers van de University of Nairobi Eye Centre in Nairobi en met de hulp van mevrouw Paschke.
 Victor leed aan een kwaadaardige oogtumor (retinoblastoom). Zonder een vroege behandeling is de progressie van deze oogziekte dodelijk.

Victors rechteroog werd verwijderd in het universitair ziekenhuis in Essen, het linkeroog werd bestraald. Hij heeft nu een gezichtsscherpte van 30%. De rechter oogkas van de jongeman moet nu chirurgisch worden hersteld en er moet een nieuwe oogprothese worden gemaakt. Hiervoor is geld van het KARIBU-noodfonds beschikbaar.

Als gevolg van een hersentumor die in 2006 werd geopereerd, heeft Victor epilepsie die met medicijnen moet worden behandeld. Ondanks dit noodlot, is Victor een open en vrolijke jongeman.

Het was zeer indrukwekkend voor alle deelnemers aan de workshop om een patiënt te ontmoeten die het niet zou hebben overleefd zonder de vroege behandeling van zijn retinoblastoom.

Mevrouw Paschke doet verslag over Workshop 2016:

Op een zondagochtend in maart om 7 uur 's ochtends in Nairobi. Met de taxi haal ik Jane Musyoka thuis af. Samen willen wij dr. Margaret Njunguna aan een tankstation op de Langata Road afhalen en samen naar de luchthaven rijden. Om die tijd is er nauwelijks verkeer, maar toch staan we lang stil, omdat het presidentiële konvooi alle verkeer blokkeert. We maken ons langzaam zorgen of we op tijd de check-in halen. Maar dan gaat het snel verder zonder onderbreking. Na de vlucht naar Eldoret rijden we in ongeveer 2 uur naar Kitale, de administratieve hoofdstad van het district Trans-Nzoia. We willen in de oogkliniek van het districtsziekenhuis naast de bestaande drie locaties Machakos, Homa Bay en Kakamega een "Primary eye care workers training" workshop geven over kinderblindheid.

Oogkliniek Kitale

De Oogkliniek Kitale wordt geleid door dr. Hillary Rono, die daar met internationale steun een oogafdeling heeft opgebouwd, die vaak de 'Afrikaanse modelkliniek' wordt genoemd. De kliniek heeft - voor Keniaanse omstandigheden op het platteland - zeer ruime vertrekken, voldoende personeel en is goed uitgerust met instrumenten en dus een prima locatie voor het opstarten van een kinderscreeningproject. Kitale ligt in het westen van Kenia op een hoogte van ongeveer 1.900 meter, aan de noordelijke "Rift Valley"-uitloper. Vroeger was Kitale een bevoorradingsstation op de slavenroute tussen Oeganda en het Tanzaniaanse kustgebied. De moderne stad werd in 1920 gebouwd als het administratieve centrum van het Trans-Nzoia-district en telt ongeveer 110.000 inwoners van verschillende stammen.

In totaal namen 11 mensen (verpleegkundigen) deel aan de workshop. In eerste instantie vonden op maandag en dinsdag theorielessen plaats, waarin belangrijke oogziekten bij kinderen werden besproken en op het belang van een normale ontwikkeling van de gezichtsscherpte in de kindertijd werd ingegaan.

Successen van het KARIBU-team:

  • Uitrusting van de KARIBU-projectlocaties op het platteland van Kenia (Machakos, Homa Bay, Kakamega en Kitale)
  • 13 jaar workshops met in totaal meer dan 200 deelnemers
  • 50 kwaadaardige oogtumoren (retinoblastomen) vroegtijdig opgespoord en behandeld
  • gevestigde samenwerking zowel met de kinderafdelingen van de ziekenhuizen als met de plaatselijke scholen
  • betere vroegtijdige opsporing van oogziekten bij kinderen in plattelandsgebieden door regelmatige opleiding van plaatselijke verpleegkundigen en zorgverleners
  • het mogelijk maken van orthoptische onderzoeken in Nigeria

Projectopzet

  • Selectie van geschikte projectlocaties in landelijke en medisch onderbezette gebieden van Kenia
  • Terbeschikkingstelling van onderzoeksinstrumenten voor de respectieve projectlocaties (oogkaarten, stereo- en kleurtests, afdekbrillen, occlusiepleisters, oftalmoscopen)
  • Onderzoek van kinderen via basisscreening met basisverzorging van afwijkingen zoals allergieën, gezichtsscherptevermindering, verwondingen enz.
  • in geval van abnormale bevindingen, verwijzing naar een lokaal oogcentrum voor verdere diagnose en therapie
  • Noodfonds voor schrijnende gevallen

Ons appel:

Het KARIBU-noodfonds is opgericht voor de effectieve preventie van kinderblindheid in ontwikkelingslanden.

Ook u kunt onze projecten in Kenia en Nigeria helpen en ondersteunen. Op die manier kan een kind ter plaatse worden onderzocht, behandeld en, indien nodig, geopereerd.

  • Deutsches Blindenhilfswerk e. V. (DBHW)
    Trefwoord „Karibu“
    Bank für Sozialwirtschaft
    IBAN DE94 3702 0500 0007 2133 00
    BIC BFSWDE33XXX
     
  • Deutsches Kommitee zur Verhütung von Blindheit e. V. (DKVB)
    Trefwoord „Karibu“
    Commerzbank Würzburg
    IBAN DE91 7904 0047 0692 2223 00
    BIC COBADEFFXXX