Monoculaire oefeningen

(Gezichtsscherptetraining door het afplakken van één oog)

Als de oogpleister is aangebracht, kan het gezichtsvermogenin met enkele speelse oefeningen worden getraind - het gezichtsvermogen kan worden versterkt en een aangevangen amblyopietherapie kan zo geïntensiveerd worden. Uw behandelende orthoptist en uw oogarts geven u graag informatie over de duur en toepassing van de oefeningen. Na een korte periode van wennen aan de nieuwe visuele indruk met het afgeplakte oog kunt u beginnen. Het is belangrijk dat ook met opgeplakte oogpleister, de bril verder wordt opgezet. Ook draagt een bril bij aan de behandeling van scheelzien en bestaande visuele beperkingen. Op onze ORTOPAD® pagina vindt u verschillende oefeningen en motivatieartikelen die gebruikt kunnen worden tijdens een occlusietherapie. Zorg er echter voor dat specifieke oefeningen niet hand over hand toenemen, en dat het dragen van de oogpleister geen ongemak voor uw kind wordt. De oogpleister helpt om het oog uit te dagen waar de visuele beperking aanwezig is, zelfs zonder dat er de hele tijd speciale oefeningen worden gedaan. Uiteindelijk dragen alle activiteiten waarbij het kind objecten fixeert bij aan de ontwikkeling van het gezichtsvermogen:

Tekenen

Vrij tekenen of zelfs het inkleuren van kleurplaten zijn goede concentratie- en visuele training die ook de algemene ontwikkeling van uw kind ten goede komen. Veel kinderen vinden het leuk om te tekenen en zien de oefening tijdens de oogpleistertherapie niet als een must-do. Ouders kunnen dit voordeel benutten om de tijd tijdens de occlusietherapie zinvol voor het trainen van de ogen te gebruiken. U kunt bij ons verschillende ORTOPAD® kleurplaten of kleurboeken bestellen.

Lezen

Als uw kind al zelf kan lezen, moet het dit ook doen terwijl het de oogpleister draagt. Vaak hebben kinderen die scheelzien, aanvankelijk moeite met lezen. Laat uw kind dus veel lezen mèt oogpleister. Maar samen lezen is veel leuker. U kunt bijvoorbeeld elkaar voorlezen (u leest de ene alinea voor, uw kind de andere). Als uw kind nog niet kan lezen, is het zeker blij dat u het voorleest. De kinderen kunnen in het boek kijken en op een speelse manier hun ogen trainen. Daarna kunnen u met uw kind, als monoculaire (eenogige) oefening, bijvoorbeeld altijd de letter "E" in de hele tekst zoeken en onderstrepen.

Knutselen

Knutselen is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van uw kind - maar oefent ook het zien van dichtbij. Hierbij worden de ogen positief belast Vooral het zwakkere oog wordt uitgedaagd, zodat de gezichtsbeperking en de mogelijke gezichtszwakte kunnen worden verminderd en het binoculaire zicht bevorderd. Afhankelijk van het seizoen kunnen verschillende knutselwerkjes worden gemaakt. Als uw kind graag knutselt, zal het, terwijl het knutselt, nauwelijks de oogpleister en de bril opmerken.

Spelen

Kinderen spelen graag samen met anderen - benut dit voordeel voor de oogpleistertraining van uw kind. Bij gezelschapsspelletjes, computerspelletjes, puzzels e.d.m. wordt uw kind altijd onopgemerkt aangespoord om naar de details te kijken. Daarom is spelen een goede oefening om de eenogige fixatie en de tweeogige coördinatie van de ogen te trainen.

Om de ogen te trainen met de Afplakpleister kunt u het normale speelgoed van uw kind gebruiken. Of u kunt gebruik maken van trainingsmateriaal dat wij u hier direct op onze website aanbieden. We hebben een aantal aanbiedingen voor u samengesteld die de behandeling van visuele insufficiëntie of zwakke visie met de oogpleister vergemakkelijken.