Met ORTOPAD® aan het milieu denken

De meesten van jullie hebben het vast al gehoord. Sinds begin 2018 gebruiken we bij de productie van onze oogpleisters een nieuwe milieuvriendelijke grondstof voor het dragermateriaal. Al onze ORTOPAD®-occlusiepleisters worden sinds die tijd gemaakt van een duurzaam bamboevlies. Daarbij horen onze verpakkingen met de grote motieven ORTOPAD® boys en ORTOPAD® girls en natuurlijk ook onze populaire oogpleisters om zelf te mixen ORTOPAD® mix en ORTOPAD® SOFT MIX.

Wie zich al eens heeft beziggehouden met het onderwerp bamboe, weet dat de plant ongelooflijk veel voordelen met zich meebrengt, vooral uit ecologisch oogpunt. De milieu-argumenten van bamboe spreken voor zich, overtuigend en direct te begrijpen – tenminste voor ons volwassenen. Maar zien onze kinderen dat ook zo? Bij de gedachte aan een bamboe-pleister begint de een of andere slimme pleisterheld misschien te piekeren:

Pakken we het eten van de panda's weg?

Een goede vraag, per slot van rekening staat de reuzenpanda al tientallen jaren op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Talrijke pandabeschermingsprojecten, die al vele jaren geleden in het leven werden geroepen, laten weliswaar eerste successen zien. Maar toch zijn er nu nog maar ongeveer 1800 reuzenpanda's over de hele wereld.

De reuzenpanda leeft in de bosrijke bergregionen in het zuidwesten van China. Bamboe groeit hier als ondergroei. De beer voedt zich met deze planten, en dat meestal de klok rond. Om landbouwgrond en plaats voor woningbouw te maken, werden deze bossen decennialang zonder pardon gekapt. Tegenwoordig worden ze door de Chinese regering en diverse milieu- en dierenbeschermingsorganisaties beschermd. Hier mag dus niemand meer ongestraft rooien – bamboe al helemaal niet.

Bamboe – een buitengewone plant

Bamboe wil graag de hoogte in. Hij behoort tot de snelst groeiende en bijgroeiende grondstoffen ter wereld, sommige soorten kunnen zelfs tot een meter per dag in lengte toenemen. Anders dan bij het vellen van bomen blijft de plant na het oogsten van de halmen behouden, want de wortelstok met zijn wijd vertakte uitlopers loopt gewoon altijd weer opnieuw uit. Dit wortelstelsel voorkomt bovendien dat door bodemerosie vruchtbare grond wordt weggespoeld die mensen en dieren nodig hebben om te leven. En daarnaast draagt bamboe op natuurlijke wijze bij aan de vermindering van het broeikaseffect. Want door zijn snelle groei neemt deze extreem veel CO2 op en produceert natuurlijk ook heel veel zuurstof.

Bamboe – een duurzame grondstof

Bamboe is een natuurlijke grondstof die op veel manieren kan worden gebruikt: er is papier van bamboe, huishoudelijke voorwerpen van bamboe, kleding van bamboe. Er worden zelfs hele huizen van bamboe gebouwd. De goede ecobalans en de bijzondere eigenschappen, met als eerste de supersnelle groei, maken van bamboe een ecologisch waardevol alternatief voor veel andere schaarse grondstoffen op onze aarde.

Wij hebben alleen deze ene aarde

Dat is precies de reden waarom wij onze verantwoordelijkheid tegenover het milieu zeer serieus nemen. Dat oogocclusiepleisters om hygiënische redenen afzonderlijk moeten worden verpakt en niet geschikt zijn voor meermalig gebruik, kunnen wij zo snel niet veranderen. Des te belangrijker is voor ons de duurzaamheid van de gebruikte materialen. Daarom hebben wij bamboe als vlies voor onze oogpleisters gekozen. Deze is niet alleen goed voor het milieu, maar is als dragermateriaal ook zeer huidvriendelijk, zacht en sterk. Het vlies laat de huid ademen en is aangenaam te dragen. Zodoende heeft bamboe de geschiktheidsproef voor de oogpleister voor kleine pleisterhelden met bravoure doorstaan.

Bedankt dat jullie hebben gekozen voor ORTOPAD®-occlusiepleisters!

Het ORTOPAD®-team